Carrie Fisher – The Princess Diarist

4.3.2017

Hiljakkoin edesmennyt (27.12.2016) Carrie Fisher tuli tunnetuksi roolistaan Tähtien sota elokuvien Prinsessa Leiana. Näyttelemisen lisäksi hän kirjoitti fiktiivisiä ja omaelämäkerrallisia kirjoja. The Princess Diarist on muistelmateos ja se on kirjoitettu Fisherin löytämien omien päiväkirjojen pohjalta.

The Princess Diarist

The Princess Diarist kertoo Carrie Fisherin kokemuksista ensimmäisen Tähtien sota elokuvan kuvauksissa 1976 – 1977. Carrie Fisher oli 21 vuotias saadessaan Prinsessa Leian roolin ja elokuva oli hänen toisensa. Kukaan ei osannut etukäteen arvata Tähtien sota elokuvien valtavaa suosiota ja sitä millaisiksi ikoneiksi, jopa seksisymboleiksi, sen näyttelijät nousisivat. Vaikka Fisher oli aina elänyt kuuluisuuden varjossa – hänen äitinsä oli näyttelijä Debbie Reynolds – ei tulevaan osannut kukaan varautua.

Päinvastoin kuin Prinsessa Leia, joka on varma itsestään ja päämääristään, nuori Carrie Fisher tunsi itsensä kuvauksissa epävarmaksi ja olonsa epämukavaksi. Suurin osa hänen vastanäyttelijöistään oli miehiä, kuten myös muut elokuvan tekijät. Hän ei aivan tuntenut kuuluvansa joukkoon. Hän purki tunteensa päiväkirjaansa ja käsitteli ihastustaan vastanäyttelijäänsä Harrison Fordiin, joka esitti elokuvassa Han Soloa, salakuljettajaa. Heidän välilleen syttyikin pieni salaromanssi kuvausten aikana ja he viettivät aikaa yhdessä, mutta kuvausten päätyttyä suhdekin päättyi.

Kirjan lopussa on paljon Fisherin pohdiskelua kuuluisuudesta ja sen tuomista hyvistä ja huonoista puolista. Tähtien sota fanit ovat omaa luokkaansa, kuten kaikki jonkin ilmiön ympärille kerääntynet fanit. Fisher kertoo ajatuksiaan siitä, miten hienoa mutta myös järjetöntä on olla niin monen ihailun kohde. Yksille hän on Carrie Fisher ja toisille Prinsessa Leia.

Arvio

Vannoutuneelle Tähtien sota fanille, kuten minulle, The Princess Diarist on kuin karkkia. Sitä ahmii kaksin käsin ja haluaa koko ajan lisää. Kirjan lukemiseen ei mennyt kuin kaksi päivää. Minusta on todella mielenkiintoista tietää, miten Fisher on kokenut kuvaukset ja mitä siellä on tapahtunut. Yhtä lailla mielenkiintoista olisi lukea Mark Hamillin tai Harrison Fordin mietteitä. Nykyään on helppo seurata suurten elokuvien kuvauksia tai ainakin jälkeenpäin faneja hemmotellaan bluray/dvd -julkaisujen ekstroilla. Ensimmäistä Tähtien sota elokuvaa tehtäessä kukaan ei vielä tiennyt miten suureksi ilmiöksi se nousisi, joten elokuvan tekemistäkään ei ole sen suuremmin dokumentoitu, jos se oli siihen aikaan muutenkaan tapana. Kaikki ensikäden tieto otetaan suurella innolla vastaan!

princess diaristMinua kiinnosti eniten Carrien ja Harrisonin suhde. Olen aina nauttinut Tähtien sota elokuvissa heidän roolihahmojensa, Leian ja Hanin, välisestä sanailusta ja romanssista. Kutkuttava ajatus, että heillä on ollut oikeastikin suhde. Katsookohan sitä elokuvia ensi kerralla eri tavalla? Mielenkiintoista oli myös lukea Fisherin ajatuksista itsestään ja elämästään. Helposti nostaa jonkun kuuluisuuden jalustalle ja ajattelee, että hän on täydellinen ja sinut itsensä kanssa. Helpottavaa huomata, että meillä kaikilla on epävarmuutemme ja takkamme. Minusta kirjassa olevat Fisherin runot ja suorat katkelmat päiväkirjasta olivat kiinnostava lisä varsinaiseen tekstiin.

En ole aikaisemmin lukenut Carrie Fisherin kirjoja. Tämän jälkeen aion ehdottomasti etsiä ne käsiini. Pidin Fisherin tyylistä kirjoittaa, vaikka välillä se onkin melko rönsyilevää ja vaikuttaa tajunnanvirralta. Teksti on täynnä huumoria ja ironiaa, mitkä kohdistuvat sekä kirjoittajaan itseensä, että ihmisiin joista hän kirjoittaa. Fisher ei turhia pyytele anteeksi.

Tämän arvostelun päätän luonnollisesti seuraaviin sanoihin:

May The Force Be With You!

 

Alkuperäisteos: The Princess Diarist
Kirjoittaja: Carrie Fisher, 2016
Kustantaja: Bantam Press
Sivut: 257

 

Osta The Princess Diarist tästä

Wrap Up

 • 9/10
  Sisältö
 • 9.5/10
  Teksti
 • 9/10
  Luettavuus

Plussat

 • Tähtien sota
 • Huumori
 • Romanssi

Miinukset

 • Lyhyt

One Comment

 • Fani 4.3.2017 at 00:26

  Hyviä arvosteluja! Lisää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *