Cheryl Strayed – Villi vaellus

25.1.2017

villi vaellusEn tarkalleen muista miten Villi vaellus tuli minulle tutuksi ensimmäisen kerran, mutta halusin ehdottomasti nähdä kyseisen elokuvan. En tiennyt vielä, että elokuva pohjautuu kirjaan ja tositapahtumiin. Pidin kovasti elokuvasta. Ja pitihän minun tietysti saada sitten lukea kirjakin. Tovin se ehti odotella kirjahyllyssä, mutta kun aloitin kirjan niin se oli äkkiä luettu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Juoni

Cheryl Strayed on 22-vuotias, kun hänen äitinsä kuolee. Äidin kuoleman jälkeen Cherylin elämä hajoaa palasiksi. Äiti oli liima, joka piti perheen yhdessä ja nyt kun häntä ei enää ole niin perhe etääntyy toisistaan. Cherylin avioliitto kärsii. Cherylin on niin paha olla, että hän hakee lohtua irtosuhteista ja päihteistä. Kuka hänestä oikein on tullut? Hän ei tunnista enää itseään. Kerran huoltoasemalla käydessään hän huomaa sattumalta Pacific Crest Trailia esittelevän vaellusoppaan. Ajatus patikoinnista jää kummittelemaan hänen mieleensä. Lopulta Cheryl päättää lähteä yksin 1770 kilometrin vaellukselle löytääkseen taas itsensä ja saadakseen elämänsä hallintaan.

Henkilöt

Kirjan päähenkilö on Cheryl Strayed (suom. eksynyt, harhautunut). Äitinsä kuoleman jälkeen Cheryl on nimenomaan eksyksissä. Hän on vihainen ja surullinen. On väärin, että häneltä on riistetty äiti niin nuorena. Cheryl ei tunnu osaavan käsitellä suruaan ja siksi hän sortuu ylilyönteihin. Cherylin on niin paha olla, että hän ei saa enää iloa ympärillään olevista hyvistä asioista, jos edes huomaa niitä. Hän kuitenkin ymmärtää, että tilanne ei voi jatkua ja jotain on tehtävä. Hän päättää lähteä pitkälle vaellukselle Pacific Crest Trailille, jotta voi keskittyä rauhassa itseensä ja saa olla vain omien ajatustensa kanssa. Hänellä on jonkin verran retkeily ja patikointikokemusta, joten hän osaa vähän varustautua matkaan. Mutta vaellus on jotain ihan muuta kuin mihin hän on osannut varautua. Cheryl on kuitenkin päättäväinen ja sisukas eikä lannistu vähästä. Hän päättää tehdä loppuun sen minkä on aloittanut. Hän tarvitsee sitä. Hänen on opittava pärjäämään.

Arvio

Cherylin tarina koskettaa minua. Minun on helppo samaistua hänen selviytymistarinaansa. Itsensä tunteminen ja omien ajatusten selvittäminen ei aina ole helppoa. Vaatii työtä, ja joskus uskallustakin, tulla sinuiksi itsensä kanssa. Cheryliä auttoi pitkä vaellus yksin erämaassa, mikä todisti hänelle itselleen, että hän pystyy uskomattomiin asioihin ja pärjää myös yksin. Hän sai huomata myös sen, että apua saa tarvittaessa ja ihmiset ovat yleensä valmiita auttamaan ja neuvomaan. Asioita, jotka jokaisen kannattaa muistaa.

Villi vaellus oli alusta loppuun mielenkiintoinen. Cheryl Strayed on osannut mielestäni kuvata hyvin tapahtumia ja avannut rohkeasti omia ajatuksiaan. Tapahtumien kuvaus on välillä rankkaakin ja itse olin paikoin voimakkaasti tunteella mukana. Kirjasta löytyy myös paljon faktatietoa Pacific Crest Trail -reitistä. Kirjan loppupuolella tuntui, että tarina eteni vauhdikkaammin kuin alussa eikä sattumuksia ollut enää niin paljon. Tämä ehkä johtui siitä, että Cherylistä tuli kokeneempi patikoija ja hän sai asiat käsiteltyä. 

Villi vaellus -kirjan pohjalta on tehty myös samanniminen elokuva (2014), jonka pääosaa Cheryliä esittää Reese Witherspoon. Mielestäni elokuva on todella onnistunut. Harvoin voi sanoa niin kirjan pohjalta tehdystä elokuvasta. Witherspoon on loistava valinta Cherylin rooliin. Elokuvaan on saatu kirjasta kaikki olennainen. Suosittelen sitäkin.

 

Alkuperäisteos: Wild. From Lost to Found on The Pacific Crest Trail
Kirjoittaja: Cheryl Strayed, 2012
Suomennos: Kirsi Luoma
Kustantaja: Like
Sivut: 408

Osta Villi vaellus kirja tästä.

Osta Villi vaellus elokuva tästä.

Tallenna

Wrap Up

Cheryl Strayed - Villi Vaellus

 • 9.5/10
  Juoni
 • 10/10
  Henkilöt
 • 9/10
  Luettavuus

Plussat

 • Cheryl
 • Rehellinen kertomus
 • Ajateltavaa

Miinukset

 • Vauhdikas loppu

2 Comments

 • Katriina 31.1.2017 at 17:40

  Hauska idea listata postauksen loppuun kirjan plussat ja miinukset!

  • Saaga 31.1.2017 at 20:56

   Kiitos =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *