Clive Cussler – Lohikäärme

13.4.2017

clive cussler lohikäärmeYleensä en kauheasti välitä dekkareista ja jännäreistä, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Mieheni suosituksesta päätin kuitenkin mennä oman mukavuusalueeni ulkopuolelle ja lukea Clive Cusslerin Lohikäärmeen, koska hän kehui sitä parhaaksi lukemakseen Cusslerin kirjaksi.

Juoni

Läntisellä Tyynellämerellä tapahtuu ydinräjähdys. Räjähdyksen aiheuttaman kaaoksen keskeltä pelastetaan brittiläisen tutkimusaluksen miehistöä sekä amerikkalaisen merentutkimuslaitos NUMA:n henkilökuntaa. Joukossa on myös Dirk Pitt, NUMA:n johtaja ja kirjan päähenkilö.

Mikään valtio ei tunnusta osallisuuttaan ydinräjähdykseen. Räjähdyksen takana onkin japanilainen rikollisjärjestö, jota johtaa Hideki Suma. Suunnitelmana on räjäyttää useampi ydinpommi ympäri maailmaa ja ottaa Amerikan ja muun maailman markkinat haltuun ja levittää japanilaista ylivertaista kulttuuria.

Räjähdys tapahtui japanilaisella autonkuljetuslaivalla, joten tutkimukset kohdistetaan Japaniin ja amerikkalaiset perustavat UTTR-ryhmän. Ryhmä kootaan eri järjestöistä ja asiantuntijoista ja sen tarkoituksena on poistaa suuriin ihmismääriin kohdistuvia uhkia ympäri maailmaa. Dirk Pitt joutuu ansioidensa vuoksi mukaan ryhmään.

UTTR-ryhmällä alkaa taistelu aikaa vastaan. Pommit on löydettävä ja saatava vaarattomiksi ennen kuin ne ovat räjäytysvalmiita. Suma kätyreineen hankaloittaa luonnollisesti tutkintoja. Kaikkiin agentteihinkaan ei voi luottaa. Tilanne muuttuu jatkuvasti vaarallisemmaksi ja mahdottomammaksi. Lopulta on vain yksi keino jäljellä.

Henkilöt

Lohikäärmeessä on lukuisia henkilöitä, mutta päähenkilö on Dirk Pitt, joka on merentutkimuslaitos NUMA:n johtaja. Pitt esiintyy useammassa Cusslerin romaanissa. Pitt on komea, voimakasrakenteinen ja nopeaälyinen mies, jossa on selvää johtaja-ainesta. Wikipediassa Pittiä kuvaillaan seikkailijaksi, joka on sekoitus Indiana Jonesia, James Bondia ja MacGyveria (https://fi.wikipedia.org/wiki/Dirk_Pitt#Dirk_Pitt_-seikkailuromaanit).  Mielestäni se on erinomainen kuvaus.

UTTR-ryhmä koostui lukuisista agenteista ja asiantuntijoista ja jokaisella oli osansa kirjan juonessa ja tarinaa kerrottiin joidenkin näkökulmasta. Mainitsemisen arvoisia ovat mielestäni Al Giordino, Dirk Pittin pitkäaikainen ystävä ja työtoveri sekä amiraali Sandecker, entinen NUMA:n johtaja ja Pittin esimies. Giordino tuo Pittin vakavuudelle ja yrmeydelle vastapainoksi huumoria ja miesten välillä on aitoa ystävyyttä ja heidän toiminnassaan näkyy pitkään yhdessä työskentely. Amiraali Sandecker luottaa Pittin kykyihin ja ilmestyy milloin mihinkin tuomaan uusia tehtävänantoja. Sandeckerillä tuntuu olevan langat käsissään ja hän uskoo miehiinsä viimeiseen saakka.

Japanilainen kulttuuri on mielestäni kiehtova erilaisuutensa vuoksi. Siksi kirjan japanilaiset henkilötkin ovat kiehtovia, vaikka he tässä romaanissa ovatkin konnia. Henkilöiden keskinäinen kunnioitus ja arvojärjestys ovat mielenkiintoisia ilmiöitä, kuten myös japanilaisten sitoutuminen työhön ja työpaikkaan.

Arvio

Mieheni lupasi, että Cusslerin Lohikäärmeestä löytyy kiinnostava päähenkilö, jännitystä, seikkailua, nopeita autoja, koneita, kauniita naisia ja kuumaa seksiä. Kaikkea muuta kirjasta löytyikin paitsi kuumaa seksiä. Puute annettakoon anteeksi.

Lohikäärmeen juoni on mielestäni mielenkiintoinen ja jännittävä ja koko ajan tapahtuu jotakin. Juonenkäänteitä on paljon. Henkilöitäkin on paljon, mutta keskeiset henkilöt tulevat tutuksi ja heitä on helppo seurata. Johtuneeko sitten siitä, että olen nainen, mutta yksityiskohtaiset kuvailut esimerkiksi auton moottorista ja sen tehoista tai jonkin aseen merkistä, mallista ja ominaisuuksista – ns. tekniset jutut –  eivät tuntuneet hirveän mielenkiintoisilta.

Kirjan henkilöt ovat myös onnistuneita. Erityisesti pidän Dirk Pittistä. Hänen olemuksensa, luonteensa ja kuiva huumorinsa miellyttää minua lukijana. Lohikäärmeen pääkonna Hideki Suma on myös kiehtova. Suma on varma siitä, että hänen päämääränsä ovat oikeutettuja ja tarpeellisia ja hänen asemansa ylempänä muita. Toisenlaista vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole.

Isohkon miinuksen annan siitä, että kirjassa on paljon kirjoitusvirheitä. Myös yhden henkilön nimi muuttuu hetkeksi Yoshisusta Yoshusiksi. Itse kiinnitän herkästi huomiota kirjoitusvirheisiin, joten ne ovat todella häiritseviä. Kirjasta paistaa myös läpi amerikkalainen isänmaallisuus, mutta ei mielestäni liian häiritsevästi.

Kaiken kaikkiaan Clive Cusslerin Lohikäärme ei ollut ollenkaan hassumpi askel oman mukavuusalueeni ulkopuolelle. Voisin lukea useammankin Dirk Pittistä kertovan romaanin. Laitetaan lukemattomien kirjojen listan jatkoksi.

 

Alkuperäisteos: Dragon
Kirjoittaja: Clive Cussler, 1990
Suomennos: Pentti Kirstilä, 1991
Kustantaja: WSOY
Sivut: 575

 

Osta Lohikäärme tästä.

Tallenna

Wrap Up

 • 8.5/10
  Sisältö (juoni, henkilöt)
 • 7/10
  Tekstin luettavuus
 • 7.5/10
  Ulkoasu

Plussat

 • Dirk Pitt
 • Tapahtumarikas
 • Japanilainen kulttuuri

Miinukset

 • Kirjoitusvirheet
 • Tekniset kuvaukset

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *