Emeran Mayer – Viisas vatsa

22.7.2017

viisas vatsaViisas vatsa – Kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä

Tiesitkö, että elimistön laajin tuntoelin sijaitsee suolistossa ja auki levitettynä suoliston pinta-ala on koripallokentän suuruinen ja se on täynnä aistinsoluja? Tiesitkö, että suolistolla on oma hermojärjestelmä, jossa on yhtä paljon hermosoluja kuin selkäytimessä? Tiesitkö, että suolistossamme asuu arviolta sata biljoonaa mikrobia, jotka vaikuttavat niin tunteisiimme kuin toimintaammekin? Helposti suolistoa pidetään vain ruuansulatuskoneistona ja siihen kiinnitetään huomiota vasta sitten, kun se ei toimikaan niin kuin pitäisi. Viisas vatsa kirjan luettuani ymmärrän entistä paremmin, että suoliston hyvinvoinnilla on huomattavan suuri merkitys hyvinvoinnillemme.

Viisas vatsa kirjan kirjoittaja Emeran Mayer on lääketieteen tohtori, joka on tutkinut aivojen ja kehon yhteistyötä jo neljäkymmentä vuotta. Hän johtaa Kalifornian yliopiston Oppenheimer Center for Neurobiology of Stress and Resilience -tutkimuskeskusta. Kirjassaan hän esittelee uusinta tietoa suoliston ja aivojen vuorovaikutuksesta ja neuvoo, miten ruokavalion ja elintapojen muutoksilla jokainen voi vaikuttaa omaan terveyteensä.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että suolistolla on paljon suurempi merkitys ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille kuin voisi arvatakaan. Emeran Mayerin kirja on täynnä kiinnostavaa tietoa viisaasta vatsastamme ensimmäiseltä sivulta viimeiselle. Mielestäni tärkeimmät ja kiinnostavimmat Mayerin esittämät tutkimustulokset koskevat suoliston ja aivojen välistä viestintää. Onhan suolistoamme kutsuttu jo ”toisiksi aivoiksi”. Mayer kertoo, että viimeaikaisissa tutkimuksissa on muun muassa selvinnyt, että suolisto mikrobeineen pystyy vaikuttamaan ihmisen tunteisiin, kipuherkkyyteen, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja päätöksiin. Onhan olemassa sanontakin, että päätöksiä tehdään vatsanpohjatuntumalta. Itse pidän tutkimustuloksia kiinnostavina ja ne selittävät paljon. Minä olen aina tuntenut esimerkiksi jännityksen perhosina ja stressin epämääräisenä möykkynä vatsassani. Nyt tiedän miksi.

Kiehtovaa on myös mikrobien osuus suoliston ja ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Ja kuinka suuri se merkitys onkaan! Mayer kertoo, että suoliston mikrobit painavat lähes saman verran kuin maksa eli enemmän kuin aivot tai sydän! Siksi suoliston mikrobistosta voisi puhua jopa hiljattain löydettynä elimenä, joka vetää monimutkaisuudessaan vertoja aivoille. Viimeistään tämä tieto sai itseni vakuuttuneeksi siitä, että suoliston ja sen mikrobien hyvinvoinnin vaaliminen kannattaa. Varsinkin kun tutkimusten mukaan tyypillistä länsimaista ruokavaliota noudattavilla mikrobiston lajikirjo on köyhtynyt merkittävästi.

Valitettavaa on, että länsimainen ruokavalio tuntuu olevan yksi suolistomme ja mikrobistomme pahimpia vihollisia. Prosessoitu, geenimuunneltu ja tehotuotettu ruoka on kaukana siitä mitä esi-isämme ovat syöneet. Evoluutio ei ole vielä ehtinyt muuttaa ruoansulatusjärjestelmäämme käsittelemään nykyisenkaltaista ruokaa. Kehnolla ruoalla on ikäviä seuraamuksia. Mayer kertoo, että tuoreissa tutkimuksissa aivojen, suoliston ja mikrobiston vuorovaikutuksen muutokset on kytketty esimerkiksi masennuksen, ahdistuneisuuden, autismin, Parkinsonin taudin ja jopa Alzheimerin taudin kaltaisiin aivosairauksiin. Lisäksi krooniset suolistohäiriöt, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), ja Crohnin tauti, ovat lisääntyneet. Länsimainen ruokavalio ja elämäntapa on myös lihottanut meidät, mikä myös omalta osaltaan lisää erilaisten sairauksien määrää. Onneksi jokainen voi itse vaikuttaa omaan ruokavalioonsa ja Mayer esitteleekin kirjassaan hyvin yksinkertaisia keinoja, joilla jokainen voi parantaa omaa hyvinvointiaan suoliston kautta.

Itselleni on tullut tärkeäksi, että voin vaikuttaa omaan terveyteeni ja siksi olenkin kiinnostunut muun muassa suoliston hyvinvoinnista. Emeran Mayerin Viisas vatsa antaakin mielestäni paljon tärkeää tietoa ja se on kirjoitettu ymmärrettävästi ”kansankielellä”. Itselleni kirjasta jäi päällimmäisenä mieleen ruokavalion merkitys. Ruoasta suolistomme ja mikrobimme erittelevät kaiken mitä kehomme tarvitsee toimiakseen. Olemme kirjaimellisesti sitä mitä syömme. Viisas vatsa on mielenkiintoista ja hyödyllistä lukemista kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille.

 Aiheesta innostuneille suosittelen lisälukemiseksi Giulia Endersin kirjaa Suoliston salaisuus.

 

Alkuperäisteos: The Mind-Gut Connection
Kirjoittaja: Emeran Mayer, 2016
Suomennos: Ulla Lempinen ja Aura Nurmi, 2017
Kustantaja: Atena
Sivut: 308

Osta Viisas vatsa

Tallenna

Wrap Up

 • 10/10
  Sisältö
 • 9.5/10
  Tekstin luettavuus
 • 9.5/10
  Ulkoasu

Plussat

 • Kiinnostava
 • Hyödyllinen
 • Ymmärrettävä
 • Esimerkit ja ohjeet

Miinukset

 • Tieto lisää tuskaa

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *