Jim Brandenburg – Veljemme susi

22.5.2017

veljemme susiLuin vähän aikaa sitten Sesse Koiviston Tapiiri sohvapöydän alla kirjan. Kirjassa hän kertoi heillä hoidossa olleista sudenpennuista ja susista yleensä. Hän mainitsi myös Jim Brandenburgin, joka on tutkinut susien elämää ja kirjoittanut niistä kirjoja. Aihe alkoi kiinnostaa minua, joten etsin Veljemme susi -kirjan käsiini.

Veljemme susi – unohdettu lupaus

Jim Brandenburg on ympäristönsuojelija, luontokuvaaja ja filmintekijä. Hän on kuvannut muun muassa National Geographicille ja voittanut lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä valokuvapalkintoja. Hän on julkaissut useita luontoaiheisia kirjoja, joissa on hänen ottamiaan valokuvia. Veljemme susi on yksi hänen kirjoistaan.

Susi herättää paljon tunteita puolesta ja vastaan. Jotkut arvostavat sutta ja toiset vihaavat sitä. Susi on silti kulkenut kauan ihmisen rinnalla. Kirjassaan Veljemme susi Brandenburg kertoo suden tarinan. Kirjaa varten hän on seurannut villien susien elämää Minnesotan metsissä Ravenwoodissa sijaitsevan tukikohtansa lähellä.

Brandenburg kertoo susien elämästä muinaisista ajoista nykypäivään. Hän esittää näkemyksensä kahden saalistajan, suden ja ihmisen, yhteistyöstä kauan sitten. Hän kertoo, miten sudesta on tullut lemmikki. Brandenburg pohtii myös susivihaa ja vainoa, jota sudet ovat kohdanneet ja yhä kohtaavat. Kirjassa käsitellään lopuksi sitä, mitä sudelle kuuluu tänään (Veljemme susi on julkaistu 1993).

Arvio

Veljemme susi on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirja, jossa on paljon kauniita ja lumoavia kuvia. Pidän Brandenburgin tavasta kirjoittaa ja suomennos oli hyvä. Vaikka kirja on julkaistu jo 1993, niin se on mielestäni edelleen ajankohtainen. Suomessakin sudet puhuttavat, muun muassa susikannan koko ja niin sanotut häirikkösudet ovat esillä.

Itselleni jäi päällimmäiseksi ajatukseksi se, että ihmisen tulisi elää tasapainossa luonnon kanssa. Olemme vastuussa siitä. Kukaan ei ole antanut ihmiselle oikeutta päättää muiden lajien kohtalosta – paitsi tietysti ihminen itse. Jokaisella lajilla on tarkoitus. Muistetaan se.

Lopuksi suden koskettavat sanat:

”Meitä villejä on nyt hyvin vähän. Te pienensitte metsät. Te olette tappaneet monia meistä. Mutta yhä me metsästämme ja ruokimme kätketyt pentumme. Me tulemme aina tekemään niin. Aprikoin, tekivätkö ne kesyt sudet, jotka elävät teidän kanssanne, hyvän valinnan. Ne ovat menettäneet villin luontonsa. Niitä on paljon, mutta ne ovat outoja. Meitä on vähän. Tarkkailen teitä edelleen, nyt siksi että voisin vältellä teitä. En usko enää tuntevani teitä.”

Alkuperäisteos: Brother Wolf – A Forgotten Promise
Kirjoittaja: Jim Brandenburg, 1993
Suomennos: Ari Ahola, 1993
Kustantaja: Gummerus
Sivut: 154

 

Veljemme susi kirjan löydät kirjastosta.

Wrap Up

 • 9/10
  Sisältö
 • 8.5/10
  Tekstin luettavuus
 • 9/10
  Ulkoasu

Plussat

 • Kirjoitustyyli
 • Kuvat
 • Ajateltavaa

Miinukset

 • Kirjan koko

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *