Milja Kaunisto – Synnintekijä

7.8.2017

synnintekijäPäätin tutustua lisää suomalaisiin kirjailijoihin. Olen aina pitänyt historiallisista romaaneista, joten niistä tuntuu mukavalta aloittaa. Milja Kauniston Luxus ja Corpus -kirjat ovat houkutelleet jo jonkin aikaa kirjastossa käydessäni, mutta ajattelin kuitenkin aloittaa hänen aikaisemmista kirjoistaan. Matkaani tarttui Synnintekijä, joka on Kauniston Olavi Maununpoika -trilogian ensimmäinen osa.

Synnintekijä kertoo Olavi Maununpojan opiskeluvuosista Pariisissa Sorbonnen yliopistossa. Hän saapuu opiskelutovereineen Ranskaan vuonna 1425. Pariisin kaduilla kulkiessaan nuori vastavihitty pappi näkee heti suurkaupungin vastakohdat. Yhtäällä on yltäkylläisyyttä ja rikkautta, toisaalla köyhyyttä ja kurjuutta. Ja Pariisi on myös täynnä kaikenlaisia houkutuksia, joita suomalaispappi ei olisi osannut kuvitellakaan.

Aloitettuaan opintonsa Sorbonnessa, Olavi Maununpoika muuttaa nimensä latinankieliseen muotoon Olaus Magnus. Olauksen opinnot etenevät kiitettävästi ja hän ystävystyy erääseen tähtioppilaaseen, Miracle de Servièresiin. Olauksesta ja Miraclesta tulee erittäin läheiset ystävät ja Olaus huomaa ajattelevansa Miraclea enemmän kuin olisi suotavaa. Nuori pappi on hämmentynyt ja joutuu miettimään uskoaan ja suhdettaan Jumalaan. Kaikesta huolimatta Olaus ottaa vastaan Miraclen kutsun tulla viettämään kesää tämän perintölinnaan Etelä-Ranskaan. Kesän aikana Olaukselle paljastuu totuus Miraclesta ja tämän menneisyydestä. Tuo totuus saa Olauksen epäilemään itseään ja koko pappisuraansa.

Milja Kauniston Synnintekijä on herkullinen. Vaikka ensin hieman epäilin, että uskontoon liittyvä aihe ei jaksaisi pitää mielenkiintoani yllä, niin huomasin kuitenkin ahmivani kirjaa eteenpäin. Synnintekijä on niin paljon muutakin! Henkilöt ovat kiinnostavia ja samastuttavia huolineen ja murheineen ja keskiajan Pariisin voi nähdä sielunsa silmin. Erityisesti pidin siitä, että henkilöt eivät olleet täydellisiä ja korrekteja vaan rehellisesti kuvattu haluineen ja puutteineen. Myös keskiajan Pariisin ja Ranskan kuvauksesta on otettu kaikki irti synteineen päivineen. Kauniston kieli on myös ihanan rohkeaa eikä ujostele mitään.

Synnintekijä on ehdottomasti oivallinen historiallinen romaani ja ainakin itselleni se tarjoaa jotain erilaista. Suureksi suosikiksi se ei nouse Gabaldonin tai Untinen-Auelin rinnalle, mutta pakkohan se on kuitenkin vielä lukea Olavi Maununpojan myöhemmistä vaiheista.     

 

Kirjoittaja: Milja Kaunisto, 2013
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Sivut: 308

Osta Kirja:

Wrap Up

 • 8/10
  Sisältö
 • 8/10
  Tekstin luettavuus
 • 8/10
  Ulkoasu

Plussat

 • Rehellinen
 • Värikäs kieli
 • Historia

Miinukset

 • Uskonto

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *