Stefan Spjut – Staalo

10.6.2017

staaloHelmet-lukuhaasteessa on yhtenä haasteena lukea kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja. Kävin siis kysymässä oman kirjastoni henkilökunnalta suosituksia. Meillä vaikutti kyseisen kirjastovirkailijan kanssa olevan vähän sama maku genrejen suhteen, joten hän suositteli minulle Stefan Spjutin Staaloa.

Juoni

Pohjois-Ruotsissa katoaa 70-luvun lopulla pieni poika ja hänen äitinsä väittää jättiläisen vieneen hänet. Katoamispaikalla olevat jäljet tukevat osittain tarinaa, mutta pojan äidin sekavat selitykset lepakosta ja keskenään kaveeraavista ketusta ja jäniksestä saavat poliisin epäilemään äidin mielenterveyttä. Juttu jää avoimeksi.

Vuonna 2004 Pohjois-Ruotsissa katoaa taas nuori poika, Mattias. Katoaminen tapahtuu pian sen jälkeen, kun Susso Myrén on vieraillut pojan isoäidin Editin luona. Susso kävi tapaamassa ja haastattelemassa Editiä, koska tämä oli pojanpoikansa kanssa nähnyt erikoisen näköisen pienen miehen, peikon, tarkkailevan heitä ikkunan takaa.

Susso on aina ollut kiinnostunut peikoista, koska hänen isoisänsä, tunnettu valokuvaaja, on aikoinaan kuvannut jonkin olennon, ehkäpä juuri peikon, ratsastamassa karhulla. Kyseinen valokuva on aina kiehtonut Sussoa ja hän tuntee tarvetta selvittää kuvan todenperäisyyden.

Mattiaksen sieppaajasta ei ole selkeitä johtolankoja, mutta Susson Editin pihalle asentamasta kamerasta löytyy kuva kummallisen näköisestä pienestä miehestä. Mies on se sama, jonka Edit ja Mattias näkivät aikaisemmin. Poliisi alkaa etsiä kyseistä miestä, joka nimetään lehdistössä Vaikijaurin ukoksi. Myös Susso haluaa löytää ukon. Pienellä maatilalla Pohjois-Ruotsissa yritetään varmistaa, että kukaan ei löydä Vaikijaurin ukkoa. Näin alkaa erikoinen ja jännittävä tapahtumasarja, joka johtaa monenlaisiin paljastuksiin.

Henkilöt

Staalossa tapahtumia seurataan useamman henkilön näkökulmasta. Yhtäällä Susso, hänen äitinsä ja ex-poikaystävänsä yrittävät selvittää totuutta peikoista. He tapaavat ihmisiä, joilla on mielenkiintoisia tarinoita. Toisaalla syrjässä olevalla maatilalla asuu erikoinen perhekunta, joka elää hyvin eristynyttä elämää. Perheen arkea painavat epävarmuus ja salaisuudet.

Susson ja hänen äitinsä sekä maatilalla asuvan Sevedin ajatuksiin pääsee kurkistamaan vähän syvemmälle, mutta pääosin henkilöt jäävät aika pintapuolisiksi. Minusta se riittää tässä tarinassa, enkä itse ainakaan kaivannut enempää. Henkilöt olivat mielenkiintoisia ja toimivia sellaisinaan.

Arvio

Pidin Stefan Spjutin Staalosta. Minua ovat aina kiinnostaneet eri maiden kansantarut ja uskomukset. Spjutin kuvaamat peikot olivat mielenkiintoisia ja hänen näkemyksensä oli ainakin minulle uudenlainen. Usein peikot kuvataan joko mukaviksi otuksiksi tai pelottaviksi hirviöiksi. Staaloa lukiessani en päässyt jyvälle siitä kumpaa Spjutin peikot oikeastaan ovat ja mitä ne lopulta haluavat. Se jäi jopa vähän kaivelemaan, että asia jäi avoimeksi.

Pidin myös Stefan Spjutin tyylistä kirjoittaa. Hän pitää jännityksessä, antaa lukijan odottaa. Pääasiassa hänen tyylinsä toimii ja se saa lukemaan kirjaa innokkaasti eteenpäin. Paikoin tosin kyllästyin itse odottamaan, että tarina jatkuisi, kun omasta mielestäni kirjassa oli pitkäveteisempi kohta. Useimmiten Spjut palkitsee odotuksen, mutta välillä joutuu pettymäänkin, kun odotukset ovat niin korkealla. Jokin ratkaisu ei olekaan niin kiehtova ja kekseliäs kuin aikaisemmin.

Kaiken kaikkiaan Stefan Spjutin Staalo on mielestäni suosituksensa ja kehunsa ansainnut. Itse ainakin voin kirjaa suositella. Tarina on mukaansatempaava ja pitää otteessaan alusta loppuun.

Stefan Spjutin uusi kirja Stalpi (ei vielä suomennettu) ilmestyi maaliskuussa. Kirjassa on samoja henkilöitä kuin Staalossakin, mutta se ei ole suoraa jatkoa sille. Odotan mielenkiinnolla suomennosta!

 

Alkuperäisteos: Stallo
Kirjoittaja: Stefan Spjut, 2012
Suomennos: Taina Rönkkö, 2013
Kustantaja: Like
Sivut: 722

 

Osta Staalo

Wrap Up

 • 8.5/10
  Sisältö
 • 9/10
  Tekstin luettavuus
 • 9/10
  Ulkoasu

Plussat

 • Tuttu tarusto
 • Spjutin tyyli
 • Juonenkäänteet

Miinukset

 • Suuret odotukset
 • Pituus

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *