Ted Chiang – Stories of Your Life And Others

21.5.2017

Stories of Your Life And OthersKatsoin taannoin mieheni kanssa elokuvan The Arrival (2016). Elokuva oli mielenkiintoinen, mutta melko hidastempoinen. Elokuvan käsikirjoituksen pohjana on käytetty Ted Chiangin kirjoittamaa novellia The Story of Your Life. Halusin tietää olisiko kirja parempi kuin elokuva, joten hankin kirjan kirjastosta. Kirjassa on myös muita Chiangin novelleja.

Tower of Babylon (1990)

Babyloniassa on rakennettu tornia jo monen vuosisadan ajan, jotta ihminen tavoittaisi Jumalan ja voisi oppia Häneltä enemmän. Torni on jo niin korkea, että se on tavoittanut Taivaan holvin. Holvin avaamiseksi paikalle on kutsuttu kaivostyöläisiä Elamista ja heidän mukanaan on tarinan päähenkilö Hillalum.

Torniin kiipeäminen kestää useita kuukausia ja kantamukset hidastavat matkaa. Matkan varrella Hillalum tapaa ihmisiä, jotka asuvat pysyvästi tornissa eivätkä ole koskaan käyneet maan päällä. Torni on osittain omavarainen. Eri korkeuksissa elämä on erilaista

Viimein saavutaan tornin huipulle ja työ Taivaan holvin avaamiseksi voi alkaa. Työn ohessa miehet pohtivat mitä Jumala ajattelee tästä ihmisten pyrkimyksestä? Hillalum on yksi niistä, joka pääsee holviin, mutta se mitä holvista löytyy ei olekaan odotusten mukaista.

Mitä mieltä?

Tarinan maailma on hyvin lähellä omaamme. Torniin kiipeämisen ja tornissa elävien ihmisten kuvaus oli kiinnostavaa. Itse en saanut mainittavasti irti Jumalan ja ihmisen olemassaolon ja tarkoituksen pohdinnasta. Tarinan loppu oli yllättävä, mutta todella tylsä.

Understand (1991)

Leon Greco lähes hukkui ja hänen aivonsa olivat niin kauan ilman happea, että hän ei olisi selvinnyt, ellei häneen olisi testattu uutta kokeellista lääkitystä. Lääkkeen ansiosta Leon toipuu täysin, mutta lääkkeellä on sivuvaikutus. Leon saa kyvyn käyttää yhä suurempaa osaa aivokapasiteetistaan ja pystyy myös hallitsemaan elintoimintojaan. Kun Leonin kyvyt tulevat ilmi, myös hallitus kiinnostuu niistä ja Leon pakenee. Leonilla on näkemys siitä, mitä hänen kyvyillään pitäisi tehdä, mutta hän joutuu vastakkain toisen koehenkilön kanssa, jolla on eri näkemys.

Mitä mieltä?

Tämä novelli oli mielenkiintoinen. On kiehtova ajatus mitä kaikkea ihminen voisi tehdä, jos pystyisi käyttämään koko aivokapasiteettinsa. Tästä tarinasta tulee myös mieleen elokuva Lucy (2014), jossa päähenkilö (Scarlett Johansson) saa koko ajan enemmän ja enemmän aivokapasiteettiaan käyttöönsä.

 

Division by Zero (1991)

Renee ja Carl ovat pariskunta. Renee on nerokas matemaatikko, joka onnistuu todistamaan, että tunnetut matematiikan lait eivät olekaan päteviä. Tieto aiheuttaa hänelle suurta tuskaa ja ahdistusta ja hän yrittää jopa itsemurhaa, jonka seurauksena hän joutuu hoitolaitokseen. Reneen mies Carl on tukenut vaimoaan, mutta ajan kuluessa hän ei jaksa enää tuntea sympatiaa vaimoaan kohtaan ja huomaa että ei rakasta tätä enää. Renee on kiitollinen, että Carl on hänen kanssaan kaikesta huolimatta, mutta Carl haluaisi päättää suhteen.

Mitä mieltä?

En oikein ymmärtänyt mistä tässä tarinassa oli kyse. Matematiikasta, parisuhteesta, ymmärtämisestä, merkityksen menettämisestä vai kaikesta tästä? Tarinaa kerrottiin vuorotellen Reneen ja Carlin näkökulmista. Matematiikka ei ole koskaan avautunut minulle ja sanasto oli hieman vierasta, joten ehkä tämän takia en päässyt sisälle juoneen.

Story of Your Life (1998)

Maahan on saapunut muukalaisia, jotka nimetään Heptapodeiksi. Kieltentutkija tohtori Louise Banks palkataan tutkimaan Heptapodien kieltä ja selvittämään miksi nämä ovat tulleet. Heptapodien kieltä tutkiessaan Louise oppii ajattelemaan kuten muukalaiset ja hän alkaa nähdä ajan samalla tavalla kuin ne. Heptapodit elävät kaikessa ajassa samaan aikaan. Louise kertoo tarinaa muistelemalla menneitä ja tulevaa. Hän kertoo tapahtumista vielä syntymättömälle tyttärelleen.

 

Mitä mieltä?

Tämän tarinan takia hankin Ted Chiangin kirjan ja se olikin kaikista kertomuksista mieluisin. Alkuperäinen novelli ja siitä tehty elokuva ovat molemmat hyviä, vaikka niissä onkin joitakin eroavaisuuksia. Ihminen on utelias olento ja menneisyys ja tulevaisuus ovat kiinnostavia. Ajatuksia herättää myös se, että voiko ja saako tapahtumiin sekaantua tai muuttaa niitä. Ja vaikka tietää mitä tulee tapahtumaan, niin tekeekö silti samat valinnat? Erittäin mielenkiintoinen tarina.

Seventy-Two Letters (2000)

Tarina sijoittuu maailmaan, joka on kuin 1800-luvulta. Robert Stratton on kiinnostunut tieteestä, jota kutsutaan nimeämiseksi. Nimeämisen avulla elottomat olennot saadaan tekemään haluttuja asioita. Stratton haluaisi nimeämisen avulla tuottaa erilaista automatiikkaa, joka olisi kaikkien saatavilla ja parantaisi työväenluokan asemaa. Jotkut tahot vastustavat tätä.

Toisaalla kasvatetaan ihmisiä, mega-sikiöitä pelkästä spermasta ja tutkitaan, voidaanko nimeämisen avulla tehdä toimivia yksilöitä. Ihmisen lisääntymiskyky on häviämässä seuraavien sukupolvien aikana ja tilanteeseen tarvitaan ratkaisu. Strattonia pyydetään avuksi tähän salaiseen hankkeeseen. Paljastuessaan se herättäisi varmasti pelkoa ja vastustusta.

Mitä mieltä?

Ihan kelpo tarina, mutta taas jäin miettimään, että jäikö minulta jotain ymmärtämättä. Joissakin lukemissani fantasiakirjoissa nimi, varsinkin asioiden ja ihmisten todellinen nimi, on ollut tarkoin varjeltu salaisuus. Nimen tietäjä pystyy hallitsemaan nimen omistajaa. Tässäkin tarinassa oikealla, tarkoin määritetyllä (72 kirjainta) nimellä on suuri merkitys. Ehkä on tarkoitus herättää ajatuksia myös siitä, että mitä ja miten on hyväksyttyä luoda keinotekoisesti.

The Evolution of Human Science (2000)

Tämä lyhyt novelli on kirjoitettu tieteisartikkelin muotoon. Artikkeli käsittelee meta-ihmisiä, jotka ovat kehittyneet superälykkäiksi ja tekevät maailmassamme kaiken tieteellisen tutkimuksen. Tavallisten ihmisten tehtäväksi on jäänyt tulosten tulkinta. Meta-ihmisille on kehittynyt oma kulttuuri, joka eroaa tavallisten ihmisten kulttuurista. Meta-vauvojen vanhempien on päätettävä antavatko lapsensa jo pieninä integroitaviksi metakulttuuriin, jolloin he etääntyvät lapsestaan, vai pitävätkö lapsensa luonaan, mutta silloin lapsi kärsii, koska hänen kykynsä eivät pääse kehittymään parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä mieltä?

Ihmisen kehitys on aina mielenkiintoista. Ajatus superälykkäistä ihmisistä ja tavallisista ihmisistä on mielenkiintoinen. Kysymyksiä herättää muun muassa se, miten nämä ryhmät toimivat yksin ja yhdessä, mitä ne ajattelevat toisistaan ja kumpi painaa enemmän yhteinen vai yksilön etu.

Hell Is the Absence of God (2001)

Tässä maailmassa Jumala, taivas ja helvetti ovat todistettavasti olemassa. Enkelit vierailevat maan päällä ja tekevät ihmeitä, mutta enkelien vierailu aiheuttaa myös tuhoja ja sivullisten kuolemia. Kaikki ihmiset eivät silti ole yhtä uskovaisia. Neil Fisk yrittää löytää rakkauden Jumalaa kohtaan, vaikka hänen vaimonsa on kuollut enkelin vierailun yhteydessä. Hän toivoo kuoltuaan näkevänsä vaimonsa taivaassa. Janice Reilly, joka on istunut koko ikänsä pyörätuolissa saa kokea ihmeen, kun hän saa jalkansa takaisin. Janice huomaa, että ei halua saamaansa lahjaa, koska se muuttaa koko hänen identiteettinsä. Ethan Mead on aina tuntenut, että Jumalalla on häntä varten jokin tehtävä, mutta hän on turhautunut odottamaan sitä.

Mitä mieltä?

Uskonto, tai oikeammin hengellisyys, ei ole koskaan ollut minulle erityisen tärkeää. Eri uskonnot ja uskomukset ovat kyllä kiinnostavia. Kaikissa uskonnoissa on ihan hyviä ajatuksiakin. Uskonnon nimissä saadaan valitettavasti myös paljon pahaa aikaan. En siis erityisemmin välittänyt tästä tarinasta, vaikka se pistää kyllä miettimään. Onko jollakin toisella, ihmisellä tai Jumalalla, oikeus päättää kuka ansaitsee hyvää tai pahaa? Kuinka paljon pitää yrittää, että se on tarpeeksi, että kelpaa? Miksi joku saa, vaikka ei halua ja toinen, joka haluaa ei saa?

Liking What You See: A Documentary (2002)

Tarinan todellisuudessa ihmisen aivoja on mahdollista muokata niin, ettei enää erota sitä onko joku kaunis vai ruma. Toimenpidettä kutsutaan calliagnosiaksi. Kasvojen piirteet ja erot huomataan edelleen, mutta ihminen ei arvota eroja. Ulkonäkö ei enää vaikuta toisten ihmisten kanssa toimimiseen. Jotkut ovat jo pienestä pitäen kasvaneet calliagnosian kanssa. Toiset kokeilevat sitä jossain elämänsä vaiheessa. Osa vastustaa koko toimenpidettä. Toimenpiteen voi myös perua.

Novelli on kuin dokumentti. Se koostuu eri ihmisten haastatteluista ja eri näkökulmista. Tarinassa seurataan muun muassa yliopistolla järjestettävää äänestystä siitä, pitäisikö calliagnosian olla pakollinen kaikille opiskelijoille. Toisaalla seurataan Tamera nimisen tytön elämää. Tamera on kasvanut calliagnosia yhteisössä ja täysi-ikäiseksi tultuaan hän päättää kokeilla elämää ilman calliagnosiaa.

Mitä mieltä?

Tästä tarinasta minä pidin. Kerronta dokumenttina oli toimiva, se tuntui dokumentilta. Erityisesti Tameran näkökulmasta kerrotut osuudet olivat hyviä. Aihe oli myös kiinnostava. Ulkonäkö luo ihmisille paineita, varsinkin kun kauneusihanteet ovat osin keinotekoisesti luotuja ja paranneltuja. Ulkonäöllä on suuri vaikutus myös kanssakäymiseen, vaikka sitä ei ehkä haluta myöntää. Onkin mielenkiintoinen ajatus, jos ulkonäöllä ei olisikaan mitään merkitystä. Mutta jos ei tunnista kauneutta tai rumuutta ihmisessä, niin tunnistaako sitä missään vai jäävätkö aistihavainnot vajavaisiksi?

Kokonaisarvio

Ted Chiang on arvostettu Yhdysvaltalainen tieteiskirjailija, joka on voittanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja. Hän on opiskellut yliopistossa tietotekniikkaa. Tietotekniikka, matematiikka ja fysiikka paistoivatkin näkyvästi monessa novellissa. Välillä niinkin paljon, että oma mielenkiintoni ei jaksanut riittää. Erikoista, että näin palkittua kirjailijaa ei ole käsittääkseni lainkaan suomennettu.

Changin novelleissa tuntuu kaikissa olevan joku syvällisempi merkitys. Koska kaikki tarinat eivät heti avautuneet minulle, kävin lukemassa niistä joitakin arvosteluja. Novellikokoelman lopussa on myös osuus, jossa Chiang on vähän avannut kirjoittamiaan tarinoita. Itse en välttämättä kaipaa tarinoita, jotka herättävät paljon pohdintaa. Ne ovat hyviä sopivina annoksina. Useimmiten minulle riittää kirja, jossa on viihdyttävä tarina mihin voi uppoutua arjen keskellä.

Tämän novellikokoelman suosikkejani olivat Story of Your Life ja Liking What You See: A Documentary. Mielestäni huonoin tarina oli Division by Zero varmaankin siitä syystä, että en ymmärtänyt sitä ja se sisälsi liikaa matematiikkaa. Ikuinen inhokki.

Changin novellit olivat kaiken kaikkiaan erilaista luettavaa. En usko, että olisin muuten lukenut niitä, ellen olisi nähnyt The Arrival -elokuvaa ja kiinnostunut Story of Your Life -novellista, jonka pohjalta elokuva on tehty. Mielestäni kaikki tarinat eivät ole puhtaasti tieteiskertomuksia, niin kuin minä ne ymmärrän, vaikka Changia tieteiskirjailijana pidetäänkin. Olen ihan tyytyväinen, että viitsin lukea koko kirjan, vaikka meinasinkin heti ensimmäisen novellin Tower of Babylonin jälkeen siirtyä suoraan Story of Your Lifeen. Nyt olen ainakin lukenut itselleni uutta ja erilaista. Jos ei joskus hyppää oman mukavuusalueen ulkopuolelle voi jäädä paitsi monen moisesta.

 

 

Alkuperäisteos: Stories of Your Life and Others
Kirjoittaja: Ted Chiang (2002)
Kustantaja: Tor
Sivut: 333

 

Osta Stories of Your Life And Others

Tallenna

Tallenna

Wrap Up

 • 7/10
  Sisältö
 • 7.5/10
  Tekstin luettavuus
 • 8/10
  Ulkoasu

Plussat

 • Eri aiheet
 • Ajateltavaa
 • Uutta ja erilaista

Miinukset

 • Uskonto, matematiikka ja fysiikka
 • Osa sanastosta
 • Liikaa ajateltavaa

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *