Terry Pratchett – Viemärin valtias

19.6.2017

viemärin valtiasTerry Pratchettin kirjat sijoittuvat yleensä hänen luomaansa kiekkomaailmaan, mutta Viemärin valtias on poikkeus. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Lontooseen kuningatar Viktorian valtakauden aikoihin. Vaikka tapahtumapaikka on todellinen, niin kirjassa on silti fantasiamaailman tuntua ja tapahtumapaikkaa lukuun ottamatta Viemärin valtias onkin tuttua Pratchettia.

Tarina alkaa siitä, kun eräänä myrskyöiden myrsky-yönä sankarimme, Lontoon viemäreistä arvoesineitä kaiveleva, nuori Repolainen pelastaa pakenevan neidon pulasta. Tapahtumapaikalle osuvat sattumalta myös herrat Charles Dickens ja Henry Mayhew, jotka kiittelevät Repolaista ja ottavat pahoinpidellyn tytön hoiviinsa. Neito on tehnyt Repolaiseen vaikutuksen ja hän suostuu Dickensin ehdotukseen, että hän auttaisi selvittämään kuka tyttö on ja miksi tämä pakenee. Repolainen ei osaa arvata miten nämä tapahtumat tulevat vaikuttamaan hänen tosherin, viemärin tonkijan, elämäänsä.

Viemärin valtiaassa Terry Pratchettin luomat hahmot ovat taas kerran loistavia. Itse pidin erityisesti päähenkilöstä Repolaisesta, joka on nokkela ja kekseliäs nuorimies, ja hänet suojiinsa ottaneesta Solomonista, maailmaa nähneestä ja kovia kokeneesta isähahmosta. Prathcettilla on taito luoda jokaisesta hahmostaan erityinen ja jokaisella on omat luonteensa ja erikoisuutensa, kuten vaikkapa rauhallisen Solomonin suhde Jumalaan. Moniin henkilöihin on helppo kiintyä. Erilaisen ja mielenkiintoisen lisän Viemärin valtiaaseen toivat fiktiivisten hahmojen lisäksi todelliset historialliset henkilöt, kuten Charles Dickens, Benjamin Disraeli ja Robert Peel.

Lontoo 1800-luvulla.

Huumori ja parodia ovat läsnä kaikissa Pratchettin kirjoissa, niin myös Viemärin valtiaassa. Vaikka aihe onkin vakava, Lontoon kurjat olot, niin Prathcett osaa kertoa siitäkin omalla tutulla viihdyttävällä tyylillään. Ja Repolaisen tapauksessa kyseinen nuorimies osaa ottaa kaiken irti onnekkaista sattumista. Tässä kirjassa fakta ja fiktio sulautuvat saumattomasti yhteen. Ja kuten aina, Prathcett on sekoittanut tarinan joukkoon jotakin ylimääräistä hauskaa. Repolaisen ja Solomonin Oonan koira oli aivan omaa luokkaansa.

”Tämä oli uutta Repolaiselle, mutta Solomonin viisaus ja ponnistelut perushygienian puolesta olivat pitäneet hänet hengissä tähän asti, joten Repolaiselle ei tullut mieleenkään torjua ystävänsä ehdotusta tälläkään kerralla. Hän ei uskaltanut väittää vastaan pelätessään, että Solomonin vanhurskas intomieli saisi hänet raahaamaan Repolaisen kylpylään korvasta pitäen.”

Viemärin valtias on luokiteltu nuorten aikuisten kirjaksi, mutta mielestäni se sopii kaikille fantasiakirjallisuudesta pitäville. Varmasti ainakin kaikille Pratchett faneille. Itse pidin siitä, että todellista historiaa ja fantasiaa oli sekoitettu keskenään. Historiallisia romaaneja luen yleensäkin paljon, mutta Viemärin valtiaassa oli ihan omanlaisensa kiehtova tuntu. Mielestäni henkilöt olivat oivallisia, tarina hyvä ja hauska ja historiastakin sai lisää tietoa. Terry Prathcett toimii aina.

 

Alkuperäisteos: Dodger
Kirjoittaja: Terry Pratchett, 2012
Suomennos: Mika Kivimäki, 2014
Kustantaja: Karisto
Sivut: 457

 

Osta Viemärin valtias

Tallenna

Wrap Up

 • 9/10
  Sisältö
 • 9/10
  Tekstin luettavuus
 • 9/10
  Ulkoasu

Plussat

 • Tarina
 • Henkilöt
 • Historia
 • Huumori

Miinukset

 • Kaikki vitsit eivät toimi suomennettuina

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *