Review
- Arvio
Conclusion
Nostalgiamatka populaarikulttuuriin. Upposi ainakin tähän 80-luvulla syntyneeseen nörttityttöön =) Suosittelen lämpimästi!
-
Overall:
Elokuvan innoittamana – taas kerran – etsin käsiini sen kirjan, jonka pohjalta kyseinen elokuva on tehty. Tällä kertaa kyseessä on Ready Player One ja kirjan kirjoittaja on Ernest Cline. Elokuvaa en ole nähnyt, ainoastaan trailerin, mutta se vaikutti kiinnostavalta. Elokuvan on ohjannut Steven Spielberg ja useimmiten hänen nimensä on tae laadukkaasta viihteestä.
En ollut aivan vakuuttunut siitä, että Ernest Clinen Ready Player One olisi erityisesti minun mieleeni. Ajattelin, että se on varmaan ihan mukiinmenevä. Ymmärsin, että kirja kertoo virtuaalimaailmasta ja peleistä. Olenhan minäkin osani pelaillut pelejä, mutta hyvin kapealta alalta. Lähinnä Star Wars -pelejä ja nykyään suosikkielokuvistani tehtyjä Lego -pelejä. Mutta niin, luulin että kirjan aihe ei välttämättä ole kovin kiinnostava.
Kuinka väärässä olinkaan.
Vuonna 2044 maailmassa on energiakriisi. Suurin osa fossiilisista polttoaineista alkaa olla lopussa. Polttoaineiden käyttö on myös saanut aikaan ilmastonmuutoksen, joten planeetan lämpötila on noussut, ympäristö on tuhoutunut ja kasveja ja eläimiä häviää ennätysvauhtia. Monet ihmiset ovat kodittomia ja näkevät nälkää. Ja edelleen soditaan, lähinnä vähistä jäljellä olevista luonnonvaroista.
Wade Watts, kuten suurin osa maailman ihmisistä, pakenee päivittäin kurjia oloja OASISiin, virtuaalimaailmaan. OASISissa jokainen voi mennä minne vain, tehdä mitä vain ja olla kuka vain haluaa. Ainoastaan mielikuvitus on rajana.
Onneksi minulla oli pääsy OASISiin, mikä tuntui salaluukulta parempaan todellisuuteen. OASIS piti minut järjissäni. Se oli leikkikenttäni ja esikouluni, maaginen paikka, missä kaikki oli mahdollista.
OASISin loi nerokas ja omalaatuinen pelisuunnittelija James Halliday, josta tuli maailman rikkain mies. Halliday testamenttasi koko omaisuutensa ja OASISin hallinnan sille, joka ratkaisee hänen virtuaalimaailmaan kätkemänsä kolme arvoitusta. Arvoitukset ja vihjeet liittyvät kaikki Hallidayn nuoruuteen, 1980-luvun populaarikulttuuriin.
Miljoonien muiden lailla myös Wade pelaa peliä. Ammattipelaajia, jotka käyttävät suurimman osan ajastaan Hallidayn jättämien arvoitusten (easter egg) ratkaisemiseen, kutsutaan munastajiksi. Wade on ammattipelaaja ja myös ensimmäinen, joka ratkaisee Hallidayn ensimmäisen arvoituksen, mistä alkaa kiihkeä kamppailu pelin voitosta. Muiden munastajien lisäksi Waden täytyy päihittää IOI -yhtiön pelaajat. Jos IOI voittaisi, OASISin käytöstä tulisi maksullista, se tulisi täyteen mainoksia ja nimettömyys ja sananvapaus jäisivät historiaan.
Ahmin kaikki Hallidayn ”Pyhät trilogiat”: Tähtien sota (sekä alkuperäiset elokuvat että osat 1-3, tässä järjestyksessä), Taru sormusten herrasta, Matrix, Paluu tulevaisuuteen ja Indiana Jones. (Halliday oli todennut kerran, että hän mielellään teeskenteli, ettei muita Indiana Jones -elokuvia Kristallikallon valtakunnasta eteenpäin ollut edes olemassa. Minä olin vähän samaa mieltä.)
Kilpailu ulottuu lopulta myös todellisuuteen, sillä IOI on valmis tekemään mitä tahansa voittaakseen kilpailun. Wade ja muut Tulostaulun parhaat munastajat päättävät yhdistää voimansa ja tehdä yhteistyötä IOI:n päihittämiseksi.
Niinpä niin. Kuinka väärässä olinkaan. Ernest Clinen Ready Player One -romaani on aivan mahtava. Ihan huippu! Tämän kirjan ottaisin ehdottomasti pysyväksi osaksi omaa kirjakokoelmaani. Osa viehätystä on varmasti se, että olen itse 1980-1990 lukujen lapsi. Kirjassa oli niin paljon tuttua! Koko ajan tuli muistoja mieleen. Tuttuja elokuvia ja tv-sarjoja, joita olen itsekin katsonut. Tuttuja artisteja ja musiikkia, joita olen kuunnellut. Niistä peleistäkin olen suuresta osasta ainakin kuullut, vaikka en olisikaan niitä itse pelannut. Ja tietotekniikan kehitys. I was there =) Ala-asteella oli suuri hetki, kun koko ryhmä pääsi tietokoneluokkaan opettelemaan tietokoneen käyttöä.
Pidin Ready Player Onessa siitä, että tarina lähtee pikku hiljaa liikkeelle ja kasvaa vähitellen suuremmaksi ja suuremmaksi. Kaikki – päähenkilö Wade, maailman tilanne, virtuaalitodellisuus OASIS, OASISin luoja Halliday jne. – esitellään vähitellen. Se sai minut lukijana jäämään koukkuun kirjaan. Halusin tietää lisää. Parasta oli kuitenkin innostua – jopa lapsenomaisesti, mikä tuntuu harvinaiselta herkulta – joka kerta huomatessani jotain tuttua. ”Matrix! Hei Matrix oli ihan paras!! Paluu tulevaisuuteen! Muistan vieläkin Marty McFlyn ja Docin ja DeLoreanin! Monty Python ja ”kookospähkinäratsu”. Hah haah! Star Wars! Tolkien! Terry Pratchett!” Tunsin, että minua ihan hemmoteltiin. Varsinainen matka muistojen polulla. Taisin olla vähän nörtti. Hih. Olen vieläkin. Ja ylpeä siitä.
Ready Player Onessa on myös uskottava visio tulevaisuudesta. Maailman tilanne kirjassa on pelottava, koska se on jo osittain todellisuutta. Eikä pelkästään siksi, että maapallon tila on huonontunut, vaan siksi että nykyäänkin tuntuu, että ihmiset viettävät enemmän aikaa erilaisten laitteiden kuin toistensa kanssa. Teknologian ja virtuaalitodellisuuden kuvaukset ovat kaikesta huolimatta todella upeita. Voisin hyvin kuvitella itseni leikkimässä virtuaalitodellisuudessa Star Wars -galaksissa.
Vietin suurimman osan ajastani Shaptic Technologiesin valmistamassa, täysin säädettävässä HV5000-mallisessa haptisessa tuolissa… Tuoli toimi yhdessä haptisen Shaptic Bootsuit -kokovartalopalautehaalarin kanssa… Käsissäni minulla oli Okagamin huippuluokan IdleHands-datahanskat… Visiirini oli upouusi Dinatro RLR-7800 WreckSpex, jossa oli paras mahdollinen virtuaaliverkkokalvonäyttö… AboundSound-äänijärjestelmäni koostui sarjasta asunnon seiniin, lattiaan ja kattoon kiinnitettyjä ultraohuita kaiuttimia… Nurkassa jököttävä Olfatriz-hajutorni kykeni tuottamaan yli kaksituhatta toisistaan poikkeavaa tuoksua… Lattialla, aivan kattoon ja seiniin kiinnitetyn haptisen tuolini alla oli jokasuunnan Okagami Runaround -juoksumattoni…
Nostalgiapläjäyksen ja todella kekseliään ja kiinnostavan tarinan lisäksi Ready Player One on myös kirja ystävyydestä, rakkaudesta, epävarmuudesta, neuvokkuudesta ja rohkeudesta. Onhan se tarina hyvän ja pahan taistelustakin. Kaikkea mitä kaltaiseni nörttityttö voi kirjaltaan toivoa.
Ernest Clinen Ready Player One pääsee Helmet lukuhaasteen sijalle 44: kirja liittyy johonkin peliin.
Alkuperäisteos: Ready Player One
Kirjoittaja: Ernest Cline, 2011
Suomennos: J. Pekka Mäkelä, 2012
Kustantaja: Gummerus
Sivut: 510